Beskyttelse af dit grafiske arbejde med designbeskyttelse eller copyright
Bertram Christoffersen
12/14/17

Beskyt dig selv
mod kopiering

Har du tænkt over hvad du ville gøre, hvis dit arbejde blev kopieret? Det er et spørgsmål kun få designere og kunsthåndværkere har været nødt til at spørge sig selv. En af de personer er Anne Black, som føler sig kopieret af Netto.

Hun ser ikke deres serie af krukker som værende inspireret af hendes egen. Krukkerne er deciderede kopier. Hun kontaktede kort efter supermarkedet, som ikke var enige i at der var tale om plagiering. Anne Black lod det ikke gå stille hen, så hun tog skridtet videre og lavede en video til Facebook, hvori hun stiller spørgsmålet:

"Er dette en kopi?"

Videoen fik ca. 12.000 reaktioner, ca. 9000 delinger, over 1.000.000 visninger og hendes historie blev dækket af flere større medier. Ikke kun designeren, men også forbrugeren og danskeren kendte til sagen. Samtidigt med det har Blacks valg om at hive producenten og Netto i retten kostet hende 500.000 kr.ud af egen lomme. Indtil videre uden medhold fra dommeren.

Anne

Screendump af Anne Blacks video på Facebook, en sammenligning af Nettos produkt og hendes egen serie af keramik.


En juridisk jungle


Der findes altså en juridisk og etisk gråzone, hvor både virksomheder stjæler fra hinanden og fra de mindre kunsthåndværkere og designere. Så hvad kan du egentlig gøre for at beskytte sig selv og sine værker for plagiering?

Svaret er ikke helt så simpelt, som man kunne have håbet. Der er alt fra deisgnregistrering til forsikringer lavet til virksomheders — men et godt sted at starte er ved at spørge dig selv, hvor meget et produkt eller din idé er værd?

Ophavsret/copyright


Designeren/kunsthåndværkeren ejer rettighederne til sit eget arbejde og har altid eneret til at producere værket. Også selvom det blev skabt alene i dagligstuen i de sene nattetimer helt uden vidner. 

For de få der vælger at stævne og gå i retten, gentager det samme mønster sig. Parterne kan simpelthen ikke præsentere beviser, som er stærke nok til at give medhold eller blot at give en vurdering i sagen. Svend Onø er Sagkyndig dommer i Sø- og Handelsretten er med til at vurdere sager. Han siger:

”[…] Mange gange når beviserne skal fremlægges af de forskellige parter, så kan bevisførelsen altså være yderst ringe og yderst mangelfuld. Det gør det meget svært som sagkyndig dommer at vurdere sagerne.”

Hvem kom egentlig først?


Bevisbyrden ligger hos rettighedshaveren. Starter han en sag skal han bevise at han skabte designet først. Undervisere på danske designuddannelser har tidligere anbefalet at kreative sender et forseglet brev til sig med sit arbejde i. Noget, som Svend Onø som dommer aldrig har set før i praksis.

En nemmere måde er at arbejde med digitale filer. Alle dokumenter har et tidsstempel og et sidst-redigeret-tag, som du kan beholde uredigeret indtil du får brug for dem. Du kan også lade hjemmesider som myows eller DepotCode gøre dette for dig. DesDoc er Patent- og Varemærkestyrelsen egen udgave og giver dig "et bevis for at idéen er din" for 625 kr. 

Alt fra skitser til originale billedfilerfiler og fra hjemmesider til 3D-modeller kan styrke ens sag, når man skal påvise sit ejerskab. Især digitale filer er gode, da de indeholder metadata-information der giver fingerpeg om hvornår filen blev oprettet, hvordan den sidst blev redigeret, med mere.

Designregistrering


Designbeskyttelse er et garantibevis for at logo, en hjemmeside, et produkt har nogle egenskaber, der adskiller det fra andre. Noget af det første, som Sticks'n'Sushi gjorde  inden de går på markedet var at sende en ansøgning afsted. Deres beskyttelse gjorde, at de stod stærkt, da en norsk kæde gik på markedet med et usandsynligt vellignendne koncept.  

Men hvem behøver egentlig en designregistrering? For en startup er det altødelæggende at få sit koncept kopieret og forretningsgrundlag ødelagt. I brancher med høj udskiftning af produkter kan det være en dyr affære i takt med at trends falmer. Men visuelle identiteter er en linje, der løber sammen med virksomheder. 

Alle har en brace-periode på 12 måneder fra offentliggørelse til dagen deres ansøgning om beskyttelse skal sendes. Tiden kan man bruge på at gøre op, om det er pengene værd (1350 kr. for en dansk designregistrering).

Designregistrering gælder alle elementer af dit design, form, udseende, linjer, konturer, farvekoder. Kan man påvise at ens design er unikt? Overraskende nok er det lige præcis det, en beskyttelse gør. Du kan herefter sælger rettighederne til privatpersoner eller virksomheder og tillade at de producerer dit produkt. For en startup eller en etableret virksomhed det være en god investering at ansøge beskyttelse — enten i Danmark, EU og internationalt.

Behøver det at gå i retten?


I meget få tilfælde ender en kopi med at komme i retten. Større koncerner og virksomheder har jurister som sidder klar, en kapital og muskel, de kan flekse om nødvendigt. Men hvad det vil koste en forurettet, vil det også koste dem, måske på timebasis. 

Det koster intet at sende en e-mail til dem. Hvis du har dine fakta på plads og dine filer beviser dig som den rette ejermand, kan det være at modtager i den anden ende rømmer sig og går med til et forlig. Hvad er det værste, der kan ske?

Næste gang du får en brændvarm idé, som du bare ikke kan lægge fra dig, så gem filerne. Hvis du har tid kan du gemme dem i skyen og lade dem ligge. Så er du bedre stillet hvis du skulle komme i klemme.